IPA fondovi

 

Značaj i mogućnosti IPA fondova

U Gradačcu je od 29. 08. do 01. 09. 2012. godine održan 39. Grdačački sajam- Sajam šljive. Tim povodom je Zadružni savez Bosne i Hercegovini priredio naučni skup pod nazivom Značaj i mogućnosti IPA fondova, koji se održao 31. 08. u 14:00 časova. Na skupu su prezentovali Nagib Hadžić, predsjednik Zadružnog saveza BiH i Nina Malović-Choukroun projektna asistentica.

Učesnicima je predstavljeno šta su IPA fondovi, koje komponente su dostupne Bosni i Hercegovini, koji programi prekogranične suradnje postoje, te kako se prijaviti za ove projekte i gdje naći detaljne informacije o njima. Budući da većina zadruga u BiH još uvijek nema kapacitete da aplicira za ovako složene projekte, zaključeno je da će se udruživanjem i suradnjom zadruga i čitavog zadružnog sektora lakše steći uslovi za IPA apliciranje i izvođenje projekata. Na kraju, naglašena je potreba za obrazovanjem i jačanjem ljudskih resursa u zadrugama i promocijom zadrugarstva među širim javnim mjenjem.

Ispred Zadružnog saveza BiH, na Gradačačkom sajmu bio postavljen štand sa zadružnim proizvodima. Sve zadruge u BiH su bile pozvane da donesu i predstave posjetiocima sajma svoje proizvode.

Sarajevo, 05. 09. 2012.

Leave a comment